Members

Sunday, 2 October 2011

Tiga Nenek is My Suku Sakat.....:)

Sedang asyik menikmati roti canai yang di kirimkan ayah kepada cik man (tukang kebun) kat sini
tibe2 otak melayang dan terpikir sesuatu berkaitan SUKU....
Ermmm...nak post entri pasal suku la...nampak interesting for those yang mungkin tak tau ape2 about this.
Im ready to share with u olls
:)
 For ur info......
Dalam amalan adat perpatih N9, setiap orang ada suku masing.... 
Suku ini dinamakan menurut nama asal  kampung nenek moyang masing2 di tanah Minangkabau.Tak silap ada 12 suku2 di N9....

Hehehehe.....
For your information, i am one of Suku committee...My mom said my family from Suku Tiga Nenek.
Nenek2 tu sume ada di tanam kat sebelah umah arwah atok aku jer...siap di hias dengan kain warna kuning lagi....macam seram kan?tapi kami dah biasa kat tempat tu...
tapi ade jer yang meminta2 kat situ...

minta NOMBOR nenek...cucu ingin KAYA & BERJAYA....


Walaupun kami tinggal di Negeri Melaka tapi kene jugak tempias suku2 ni sebab kami tinggal dekat dengan sempadan N9 dan Melaka....Walaupun nampak macam sakai tapi kami bangga sebab tak semua ade suku2 ni kan??nampak interesting n kadang2 tanya balik kenkawan...

"eh ko suku ape erk??"

macam2 kang jawapan yang keluar...huhuhu....

kalau korang perasan orang kampung mesti akan panggil panggilan "WARIS"or "WAGHIH" pada suku dia....
dari jauh dah dengar....huhuhu......

Bunyi macam seronok tapi ada pantang larang tau bersuku sakat ni.....
aisshhh!!!leceh gak...samada nak percaya atau tak je la....

tapi kat sini nak tekankan bab perkahwinan jer....
hahahahha....lately asyik pikir pasal kawin jer...tak tau la nape....kihkihkih

ok
kalau korang nak tahu....sesama suku tak boleh berkahwin nanti dikhuatiri memiliki anak cacat or other musibah yang saya sendiri pon tak tau akan kebenarannya....

tapi......
ada tapinya...
ade je yang kawin....anak sihat walafiat lagi....macam2 color anak yang keluar....ada hitam ada putih....
hihihihih....

tapi......
ada yang kata boleh...tapi lelaki tu kene tukar suku la....
macam2 kene buat agaknya....tapi kalau kat kampung saya ni adat tu tak berapa nak ikut sangat..tu yang kahwin jer....

ADE AQ KESAHHHHHH....














1 comment:

AIEN NOT ALIEN said...

aku suku tiga batu kepong..


hehehe...waris sama waris ada pantang larang...