Members

Sunday, 2 October 2011

Tiga Nenek is My Suku Sakat.....:)

Sedang asyik menikmati roti canai yang di kirimkan ayah kepada cik man (tukang kebun) kat sini
tibe2 otak melayang dan terpikir sesuatu berkaitan SUKU....
Ermmm...nak post entri pasal suku la...nampak interesting for those yang mungkin tak tau ape2 about this.
Im ready to share with u olls
:)
 For ur info......
Dalam amalan adat perpatih N9, setiap orang ada suku masing.... 
Suku ini dinamakan menurut nama asal  kampung nenek moyang masing2 di tanah Minangkabau.Tak silap ada 12 suku2 di N9....

Hehehehe.....
For your information, i am one of Suku committee...My mom said my family from Suku Tiga Nenek.
Nenek2 tu sume ada di tanam kat sebelah umah arwah atok aku jer...siap di hias dengan kain warna kuning lagi....macam seram kan?tapi kami dah biasa kat tempat tu...
tapi ade jer yang meminta2 kat situ...

minta NOMBOR nenek...cucu ingin KAYA & BERJAYA....


Walaupun kami tinggal di Negeri Melaka tapi kene jugak tempias suku2 ni sebab kami tinggal dekat dengan sempadan N9 dan Melaka....Walaupun nampak macam sakai tapi kami bangga sebab tak semua ade suku2 ni kan??nampak interesting n kadang2 tanya balik kenkawan...

"eh ko suku ape erk??"

macam2 kang jawapan yang keluar...huhuhu....

kalau korang perasan orang kampung mesti akan panggil panggilan "WARIS"or "WAGHIH" pada suku dia....
dari jauh dah dengar....huhuhu......

Bunyi macam seronok tapi ada pantang larang tau bersuku sakat ni.....
aisshhh!!!leceh gak...samada nak percaya atau tak je la....

tapi kat sini nak tekankan bab perkahwinan jer....
hahahahha....lately asyik pikir pasal kawin jer...tak tau la nape....kihkihkih

ok
kalau korang nak tahu....sesama suku tak boleh berkahwin nanti dikhuatiri memiliki anak cacat or other musibah yang saya sendiri pon tak tau akan kebenarannya....

tapi......
ada tapinya...
ade je yang kawin....anak sihat walafiat lagi....macam2 color anak yang keluar....ada hitam ada putih....
hihihihih....

tapi......
ada yang kata boleh...tapi lelaki tu kene tukar suku la....
macam2 kene buat agaknya....tapi kalau kat kampung saya ni adat tu tak berapa nak ikut sangat..tu yang kahwin jer....

ADE AQ KESAHHHHHH....














Friday, 30 September 2011

COME BACK TO ME BEBEHHH!!!!!



Blog sape la ni yang berhabuk...tebal mengalahkan habuk kat kipas tu haa....
sape yang harus dipersalahkn???
SAYAKAH???


haruskah di spu begini rupa??ohhh nooooo.....!!!!


Opkos la saya kan....budak yang semakin hari semakin malas dan lupa akan blog yang dibuat oleh kawan baiknya sendiri untuk memajukan diri dan melatih diri bercakap tanpa menggunakan kotak suara yang dikurniakan....heheheheh....apela makcik ni merepek kan....BENGONG sementara...

(OBJECTION!!!!!ceeetttt!!!mana ada la....saya tak pernah lupe akan blog yang comel ni okey...)

kalau nak bercerita memang banyak nak cerita daripada raya aritu tapi apakan daya keadaan tak mengizinkan saya bersuara buat sementara waktu....

diam taw....jangan cakap banyak2

banyak yang harus dipikirkan dengan dugaan melimpah ruah yang diberikan ..feewhhhh....
berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul kan....
pape pon biar je la saya yang pikul....saya rela memikul bebanan walaupon rase macam tak bahagia
sebab saya ni dah terlebih bahagia sebelum2 ni....hihihi...

tapi biarlah kebahagiaan sentiasa menjadi milik saya selamanya....

OHHH BAHAGIAAAAA................COME BACK TO ME BEBEHHHH!!!!!!

Till Then.....:)




















Friday, 19 August 2011

Bile kami da tak tau nak buat ape....


Ape yang korang akan buat bile da tak tau nak buat ape???

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 Ni la aktiviti kami arini bile dah tak tau nak buat ape...

~BERGAMBAR SAMPAI PENAT~


di bawah pokok

di dalam pejabat

di bawah pokok lagi 

balik di dalam pejabat

adegan berbasikal

adegan jentik menjentik

adegan suke suki 

adegan sorok menyorok


hehehehehe....
haaa....korang pulak wat ape erk???

Thursday, 18 August 2011

Masuk hari ke 4 ibu kat Hospital

Hi sume...

Hari ni masuk hari ke 4 ibu kat hospital...hurmmm...risau teramat sgt...ble la ibu nk kuar dr sne..rumah terus jd sunyi lau ibu xde....ni nak rayer dah...hilang trus mud kami sume nk rayer...
Dengar kenkawan len ade yg da start wat kueh...ade yg da bli brg nk wt kueh...tp kmi lau ibu xde mcm xsemangat nk wt sume ni....kami doakan smoga ibu cepat sembuh yer....

hurmmm....

tbe2 terpk mcm ne la prasaan org len yg xde ibu tu erk....

Friday, 5 August 2011

Semangat Yang Luar Biasa

Salam u olls....

Arini da masuk ari ke 5 berpose bermaksud da 5 ari jgk la Seminar Dr dah berakhir....
Dr ape nie?? 
Dr gigi kah?

Sebenarnyer bru2 ni sy ade join prog Dr Azizan Osman...Ya Allah...rezeki saya time tu dpt pegi wlaupon berbayar..sy mmg teringin sgt nk join prog DAO since keje dulu tp xde peluang..ble dpt pluang ni ape ag...hepi glerrr...akhrnyer tercapai jgk impian sy...

sy mula tertarik ngn DAO semenjak dia byk buat bengkel tentang tarikh lahir...tp sy ase mmg da x wujud ag da bengkel tu sbb rmi yg pertikaikan (DAO ckp la...)...tp yg best n kelainannyer IMKK,2011 DAO sentuh blik psl tarikh lahir ni sbb bg dia org len pon nk tau jgk ape karakter msg2 kn??

sy ase sume knl DAO kn?ape sy nak ckp kat cni
sy bangga dengan DAO coz dia merupakan anak melayu yang berjaya mengubah banyak nasib bangsa melayu 
kita di luar sane menjadi "kaya dan berjaya". Dan, sy bangga dengan DAO coz dia ni OGHANG MELAKA weyy....heheheh....

Sepanjang seminar selama 3 ari yang berlansung di Dewan MCA, Jalan Ampang, KL....sy dpt asekn DAO ni semangat dia memang luar biasa...mana x nyer dah tentu dia aja sume yg hadir tok menjadi Luar Biasa..mestila dia pon kene la luar bese...tol x??

Tapi, yang best nyer DAO ni xtau penat...sepnjang seminar dia berdiri jer....kami yg ddk n kkdg berdiri pon ase cm letih....hihihi...(time 1st day msk la...2nd day da ok)..lepas tu dok terjerit2 smpi ari ke2 je sore DAO da ilang ckit termasukla sy....haaa...habis je prog ni sy smpi demam2 ko...smpi la ni hingus msh ade...sore sy pon ase best plak...:))

byk perkara yg DAO aja bgimana nk berjaya dalam hidup...sy mang suke join bnde2 motivasi yg boleh mnaikkan semangat sy...sy ni kuat lemau lau xde mentor yg hebat...hnyer sorg je tau sy ni lemau mcm ne..hihih..sapekah??biarlah rahsia...

tp yg penting ble kter join bnde2 ni msti byk input n cume kter nk praktikkan or x??ape yg bole sy ckp slps blik dr prog ni  sy cbe bertukar menjadiseorg yg -ve kpd seorg +ve...ape pon sy ckp mesti akn +ve dan ade sy +ve kn..(sori ea kenkwan yg da kena...berbulu jer agaknyer tgk sy)hehehe...

Btulllllll......
ble ape yg kter ckp +ve sbrnyer tu vibration diri sendri....-ve pon de vibration gak...mcm2 org2 kter ko ckp org tu bodoh ko pon bodoh gak...tau x pe yg kter smpikan tu dtg blik kat kter...n jd la kter borobodor...(sy x ok....:))DAO xpnh ckp yg -ve even ble nk tnyer BETOL KE X??DAO xck cm2...dia ckp BTUL??BTUL?? or BOLEH??BOLEH??jer....

spe yg ikt seminar DAO sblm2 ni tau la cmne DAO berckp kt pentas...yg pling best dapat Ang Pow rayer...YEAYYY...tp xde wet....huhuh..pape pon..."The More U give The mOre U get" kan DAO??

ase cm panjang lak entri sy kali ni...but credit to me.....:)) coz berjaya menulis sbyk ni...

okiess la....cm nak stop...tp ttp kne stop coz nk g bc buku motivasi bertajuk "Rahsia Menjadi Kaya & Berjaya Dunia Akhirat", SH Alattas & Dr. Azizan Osman (Gabungan 2 Minda)

bubui u olss:))





Wednesday, 3 August 2011

Budak Baru Blaja......

Bismillahirrahmanirrahim......

Assalammualaikum,

1st of all i want to say thanx to my dear fren Nurul Aien coz she has create this blog for me n i really appreciate it.Thanx so much olen.....heheheh..sebenarnyer saya bru lagi bab2 ni tp xslh utk mencube
kalu kita ade mentor...btol x?

Tibe2 ase byk lak idea nak menulis.....tp kne hold dulu coz saya nk g keje da ni...heheheh...sempat ag kn..

ok...chow chin chow...